Slika

Fondacija Rijeka dobrote je nastala kao porodična inicijativa da se okupljamo oko dobrih projekata i da takve podržavamo i razvijamo a sve u cilju održivog razvoja našeg društva. Prepoznato zajedničko nastojanje bh. scenariste Mirsada Sinanovića, redatelja Mirze Pašića i naše Fondacije jeste da svoje projekte približimo krajnjim korisnicima zarad dobra. Mi smo uvidjeli da filmski dokumentarac koji pripremamo može značajno biti od koristi našem društvu. Velikan Abdurahman Sikirić (1775–1847), poznat i kao Sirija i Siri-baba, duhovni je prvak i pjesnik na bosanskom i turskom jeziku koji je vlastitim primjerom i zagovaranjem ozbiljenja ljudskosti u njenoj najvišoj mogućnosti, uz djelatni odnos prema bosanskoj zbilji svog vremena, nastavio i proslijedio perenijalno učenje o čovjeku, svijetu i Bogu uobličeno u nakšibendijskom derviškom redu. Način na koji ga fra Lovro Karaula spominje 1845. godine u pismu provincijalu fra Stjepanu Marijanoviću jasno je svjedočanstvo o njegovim bliskim odnosima sa bosanskim fratrima i pogledima na bosansku zbilju tadašnjice. Iako je poznat gotovo svim istraživačima bosanske povijesti i kulture, ovaj projekat će pomoći u sistematiziranju prikaza njegovog djela i trajućih utjecaja.

Demant portala www.fokus.ba

Šejh Abdurrahman Sikirić - Sirri Baba

Počelo snimanje

06.02.2022 12:05
Slika
Nakon prvih sredstava prikupljenih za snimanje Dokumentarnog filma napokon su počele i prve aktivnosti. Vrijednim snimateljima i scenaristi niske temperature ne predstavljaju prepreku.
Slika
Odobren letak za korištenje!

Prilog Federalne TV

23.08.2021 10:27
Slika
Od 36 minute prilog o projektu Fondacije.
Slika
ONLINE BIBLIOTEKA Direktor Biblioteke Sakib Pleh i direktor Fondacije za održivi razvoj „Rijeka dobrote“ Mesud Ramić danas su u prostorijama Biblioteke potpisali Ugovor o organizovanju isturenog odjeljenja Biblioteke i „Online biblioteke“ Fondacije kojim se uređuju prava i obaveze potpisnika u procesu pr...

Letak

Letak odobren za korištenje

23.06.2021 17:45
Slika
Prvi letak odobren za korištenje.
0 0