Slika

Fondacija Rijeka dobrote je nastala kao porodična inicijativa da se okupljamo oko dobrih projekata i da takve podržavamo i razvijamo a sve u cilju održivog razvoja našeg društva. Prepoznato zajedničko nastojanje bh. scenariste Mirsada Sinanovića, redatelja Mirze Pašića i naše Fondacije jeste da svoje projekte približimo krajnjim korisnicima zarad dobra. Mi smo uvidjeli da filmski dokumentarac koji pripremamo može značajno biti od koristi našem društvu. Velikan Abdurahman Sikirić (1775–1847), poznat i kao Sirija i Siri-baba, duhovni je prvak i pjesnik na bosanskom i turskom jeziku koji je vlastitim primjerom i zagovaranjem ozbiljenja ljudskosti u njenoj najvišoj mogućnosti, uz djelatni odnos prema bosanskoj zbilji svog vremena, nastavio i proslijedio perenijalno učenje o čovjeku, svijetu i Bogu uobličeno u nakšibendijskom derviškom redu. Način na koji ga fra Lovro Karaula spominje 1845. godine u pismu provincijalu fra Stjepanu Marijanoviću jasno je svjedočanstvo o njegovim bliskim odnosima sa bosanskim fratrima i pogledima na bosansku zbilju tadašnjice. Iako je poznat gotovo svim istraživačima bosanske povijesti i kulture, ovaj projekat će pomoći u sistematiziranju prikaza njegovog djela i trajućih utjecaja.

 

 

Slika
Pokrenuli smo projekat organizovanja ONLINE BIBLIOTEKE Fondacije kao isturenog odjeljenja Biblioteke za slabovidna i slijepa lica u RBiH kojim se poboljšava pristupačnost audio knjiga putem web platforme www.onlinebiblioteka.ba i odgovarajuće mobilne aplikacije. Fondacija će osigurati odgovarajući online prostor, neophodne resurse, tehnologiju i marketing te podržati rad Biblioteke u skladu sa donatorskim kapacitetima Fondacije i podnositi godišnji izvještaj o radu. Biblioteka će u skladu sa potrebama snabdijevati istureno odjeljenje bibliotečkom građom na osnovu potreba i zahtjeva korisnika ONLINE BIBLIOTEKE.
Proces je pokrenut kako bi sadržaj knjiga bio dostupan za osobe koje su slijepe, koje imaju oštećenje vida ili imaju drugih poteškoća u korištenju štampanih materijala. Cilj je promocija dobrote i koristi za održivi razvoj inkluzivnog društva, poboljšanja kvaliteta života, unaprijeđenja zdravlja, boljeg statusa socijalno isključenih kategorija društva, približavanja kulturne baštine i dostupnost književnog stvaralaštva raznih formata osjetljivim i ugroženim kategorijama društva.
Slika
Odobren letak za korištenje!

Prilog Federalne TV

23.08.2021 10:27
Slika
Od 36 minute prilog o projektu Fondacije.
Slika
ONLINE BIBLIOTEKA Direktor Biblioteke Sakib Pleh i direktor Fondacije za održivi razvoj „Rijeka dobrote“ Mesud Ramić danas su u prostorijama Biblioteke potpisali Ugovor o organizovanju isturenog odjeljenja Biblioteke i „Online biblioteke“ Fondacije kojim se uređuju prava i obaveze potpisnika u procesu pr...

Letak

Letak odobren za korištenje

23.06.2021 17:45
Slika
Prvi letak odobren za korištenje.

Rješenje

Fondacija za održivi razvoj "Rijeka dobrote"

09.05.2021 11:37
Slika
Dana 09.05.2021 dobili smo Rješenje od Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i resornog ministra kao zvanični dopis o upisu Fondacije u Registar fondacija MPBiH pod brojem RF195 sa danom 19.04.2021. BR..UP09-07-3-1901/20Skraćeni naziv je Fondacija Rijeka dobrote sa sjedištem u Sarajevu.Područja djel...
0 0